VOĆE 20, PICA 15 EVRA! Italijanski novinar potvrđuje – „U Hrvatskoj su poludeli sa cenama”
Italijanski novinar posetio je Rovinj kako bi proverio ono što, kaže, govore turisti koji se vraćaju u Italiju – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže.
Italijanski novinar posetio je Rovinj i opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom. I sve to nakon činjenice da je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu – neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.
– Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: ‘Ovo je moj apartman’. Bila je to prava noćna mora – kaže on.
– Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju. Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu – napisao je Emilio Randon, novinar italijanskog lista Il Korijere dela Sera, prenosi Novi list.
Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra…
– Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred – rekla je ona.
Posle poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju „prvu morsku ljubav“. Češko izdanje časopisa Forbs nazvalo je Poljsku „novom Hrvatskom za Čehe“, ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.
Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima – posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti. Sada se priča proširila i na Poljake.
– Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.
Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.
– Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.
Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letna destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.