PROIZVODNJA SVE SKUPLJA I NEIZVESNIJA Cena zimnice otišla u nebesa, kilogram paprike i do 300 dinara
Naročito kada se na to doda koliko koštaju litar ulja, sirće, so, ambalaža, dolazi se do proste računice, da tegla, recimo, domaćeg ajvara, neće biti jeftinija od 500 dinara.
Pojedini proizvođači paprika za ajvar kažu i da je kupcima bolje da dođu kod njih, jer će paprika biti mnogo jeftinija, nego što je na pijačnim tezgama.
Paprika ajvaruša u Ruskom Krsturu, koju u ovom selu gaji skoro svako domaćinstvo, dobro je rodila i ima odličan kvalitet, ali je nakupci i vlasnici hladnjača otkupljuju za svega 70 dinara za prvu klasu. S druge strane, ta paprika se u marketima i na kvantaškim pijacama prodaje za više od 200, pa i do 300 dinara kilogram. Predsednik Udruženja paprikara u Ruskom Krsturu Vladimir Varga kaže da je i cena od 150 dinara previsoka za ljude koji žele da prave ajvar.
– Mi proizvođači bili bismo zadovoljni da otkupna cena bude 85 dinara – rekao je Varga.
– Ljudi iz Vojvodine i Beograda mogu da dođu kod nas i direktno kupe najkvalitetniju ajvarušu za 85 dinara, a svojim automobilima mogu da odnesu i 300 kilograma. Tako bi im se isplatilo da pripreme ajvar.
Ovogodišnjim rodom paprika nisu mnogo zadovoljni paraćinski povrtari. Kako su nam ispričali, ko je primenio sve agrotehničke mere može da se nada nekom rodu, ali i kvalitetu.
Suša je ove sezone bila velika, nije izostao ni grad, pa su na teritoriji paraćinske opštine rodom paprike zadovoljni samo oni proizvođači koji su primenili sve potrebne mere.
Poznati paprikari iz sela Drenovac ovo povrće uzgajaju na površini većoj od sto hektara, ali je ranije bilo i tri puta više. Jedan od njih, Goran Milojević, kaže da je u Drenovcu pedesetak većih proizvođača, a površine pod paprikom su do hektar. Najviše gaje papriku „ajvarušu“, odnosno crvenu kurtovku.
– Ja sam na 70 ari proizveo čak 13 vrsta paprika i imam kupce – ispričao je Milojević.
– Rodom sam zadovoljan, jer sam primenio svu agrotehniku, što ne mogu reći za cenu. Ona se kreće od 80 do 150 dinara. Neka srednja cena dovoljna je da pokrije troškove, ali ne i za zaradu. Inače, dobar kvalitet imaju samo oni koji su u proizvodnju uložili, pri čemu mislim na navodnjavanje, zaštitu i prihranu. To je sve bilo skuplje ove godine i do 150 odsto. Naročito dizel. Oni koji nisu navodnjavali redovno, imaju od paprike samo što im je od Boga dato. A ove sezone to nije baš bilo izdašno.
Drenovački paprikari naglašavaju da su, zbog grada i bolesti, koristili mnogo više sredstava za zaštitu nego ranije, pa da je proizvodnja sve skuplja i neizvesnija. Ovih dana kreću u berbu, a rod plasiraju na pijacama širom Srbije, najviše u Mladenovcu i Beogradu.
Nadaleko poznati kraj po paprikama, Leskovac i njegova okolina, već se uveliko priprema za prodaju ovog povrća na kvantašu. Cena kilograma kurtovke, od koje se pravi domaći ajvar, košta od 80 do 100 dinara.
Za taj novac mogla je da se kupi i prošle godine u ovo vreme, ali proizvođači procenjuju da će biti skuplja, kada sezona pripreme ajvara bude u punom jeku.
– Berba je sada počela nešto ranije u odnosu na prošlu godinu – govori jedan od proizvođača.
– Rano je za pripremu ajvara, pa je i potražnja manja i to trenutno drži cenu na prošlogodišnjem nivou. Tamo gde njive nisu bile zahvaćene nevremenom rod i kvalitet su dobri. Očekujemo da potražnja počne da raste u drugoj polovini septembra što će verovatno uticati i na cenu, a koliko to ćemo tek videti.
Domaćice u Leskovcu kažu da je ukus ajvara iz domaće radinosti neuporediv u odnosu na onaj industrijski, pa bez obzira na cenu paprike neće odustati od pripreme ovog specijaliteta bez koga se u gradu na Veternici ne može. One se, kažu, prilikom nabavke prilagođavaju svom džepu, ali ajvara za zimu mora da bude. Kada je paprika skupa prave manje, a kada je cena pristupačnija veći broj tegli.
Od tradicije do luksuza
Na vranjskim pijacama ovih dana vrlo je bogata ponuda crvenih paprika za ajvar, a u zavisnosti od kvaliteta cena se kreće od 120 do 140 dinara. Nekada je ajvar bio nešto što se podrazumevalo u svakom domaćinstvu u Vranju, sada poskupljenje ulja, a i visoka cena paprika predstavljaju luksuz, koji ne može da svako priušti. Prodavci kažu da se ranije paprika kupovala mnogo više, prosečno domaćinstvo kupovalo je po čak 100 kilograma paprika, dok sada po ovoj ceni vranjske domaćice uzimaju najviše po 30 kilograma, što u proseku znači da se od ovoga može napraviti oko šest tegli ajvara.