KRAĐA STOKE SE OBAVLJA PRED PRAZNIKE Lopovi imaju neverovatne trikove – jedan od njih, farbanje ovaca u crno!
Zahvaljujući stočarima i njihovom radu i trudu, stanovništvo u Srbiji ima dovoljne količine kvalitetnog mesa za svakodnevnu ishranu. A često se zaboravi kroz kakve muke stočari prolaze kako bi jedan prosečan građanin imao ukusan obrok. Pored pandemije, poskupljenja i loših vremenski uslova postoje još i neki, manje poznati problemi sa kojim se susreću vredni ljudi koji brinu i stoci.
Jedan od njih pravi ogromnu štetu, kako finansijsku tako i emotivnu, a to je krađa stoke. U razgovoru sa Vladimirom Kankarašem, predsednikom Udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara” iz Vrbasa, saznali smo da je otimanje ovaca i koza višedecenijski problem, sa kojim se bore mnogi stočari širom Vojvodine.
– Te kriminalne radnje su učestale najviše pred praznike, rođendane, slave, daće ili neke svetkovine. Većina ne može da se izbori sa prestupnicima, jer dobiju dojave, pojave se i ukradu stoku i nestanu bez traga i glasa. Ti lopovi nikada nisu lokalci i jako teško se može doznati o kome je reč, a profesionalci su i prosto ne ostavljaju bilo kakvog prostora da budu uhvaćeni – požalio se Kankaraš.
Lopovi su poprilično dovitljivi. Setili su se da ne bi bilo loše da farbaju ovce. Da, da farbaju. Na primer, kako je Kankaraš objasnio, one bele ofarbaju u crno, da niko ne može da je „prepozna“, ako pokuša da ih nađe. Ali pre ili kasnije, sve se sazna, pogotovu po selima.
– Ne može da se ne otkrije farbanje ovaca, prosto koliko god bi neko dobro ofarbao ovcu, to se vidi. Sve što čovek loše napravi vrlo brzo se i dozna – potvrdio je Kankaraš.
Muka muku stiže, ali ima i svetlih trenutaka
Vladimir Kankaraš se već 30 godina bavi stočarstvom i doskora je imao čak 300 grla ovaca i koza zajedno, ali brojni novi problemi su ga naterali da smanji svoje stado. Tako sada ima oko 100 grla, ukupno.
– Jedan od razloga zbog kojih sam smanjio stado jeste nedostatak kabaste hrane za stoku. Borimo se svim silama trenutno da je imamo dovoljno preko zime, kako stoka ne bi bila gladna – rekao je Kankaraš.
Neminovno je da stočari imaju manja stada, a pored nedostatka hrane, drugi uzročnik je bila pandemija. Globalna kriza uticala je na smanjenje stada, pa su se tako stočari ratosiljali slabijih grla i za sebe sačuvali dobra matična stada. Mnogi bi to videli kao gubitak, ali Kankaraš objašnjava da je to sjajna stvar za stočare.
– To znači da su ostale ovce i koze sa dobrom genetikom i da će se to stado sastojati od samo kvalitetnih grla – pojasnio je Kankaraš.
Vuna – proteinsko vlakno koje se polako zaboravlja
Pored mesa i mleka koje dobijamo od ovaca, tu je još jedan proizvod kog smo ranije i izvozili, na tone, a to je vuna. Kako nam je potvrdio naš sagovornik, ranije se vuna izvozila za Kinu i Indiju, čija je prodaja stala kako se pojavila pandemija. Kao glavni problem navodi se transport, a pitanje je da li će se uskoro trgovina, koja je ranije bila čista zarada, uskoro nastaviti.
Naši stočari nisu ništa hteli da prepuste slučaju i da sede i čekaju, pa su se dosetili da vuna može da se iskoristi i na još jedan način. Govorimo o proizvodnji termoblokova, tako da spas vide u proizvodnji izolacionih materijala. Mnogi već sada prodaju vunu svojih ovaca fabrikama koji se bave proizvodnjom građevinskog materijala, te se Kankaraš nada da će ta praksa biti sve učestalija kako bi imali profit od ovog proteinskog vlakna, a ne da ga bacaju u jarak.