Zabranjuju deci i mladima ulaz u restorane i hotele – smeši li se Srbiji takav scenario?
Miša Relić, predsednik udruženja noćnih barova i restorana i naš proslavljeni muzičar, godinama se bavi ugostiteljtvom i za Bizportal kaže da ova praksa još uvek nije raprostranjena kod nas, a on smatra da to nije ni zakonski dozvoljeno, sem kako je naglasio ulaza u noćne barove gde klijentela može biti biti ograničena na iznad osamnaest godina.
– Pre svega, ja ne znam da li zakonski može da se zabrani ulaz u restoran ili bar bilo kome. U bar može da se uvede zabrana do osamnaest godina, ali u restoran ne može. Po nekim pravilima turističke organizacije, to nije dozvoljeno – kazao je Relić.
Relić sumnja da ovakva praksa može da zaživi u Srbiji, pre svega zbog prevelike konkurencije koja vlada na tržištu restoranskog biznisa.
– Ne verujem da će ovakva praksa zaživeti u Srbiji, jer je prevelika konkurencija, previše je restorana i barova i ja mislim da niko neće odbijati goste tek tako- naveo je naš sagovornik.
Ova „novina“ i nije novina, pionir jedne takve odluke bio je Džoni B. Barunis koji kada je otvorio svoj bar u njujorškom Aper Ist Sajdu 1993. godine, znao je da želi da odvrati određenu vrstu mušterija u ranim dvadesetim
– Nije želeo da njegova klijentela po njegovim rečima, budu „ona deca koja su imala flanelske košulje vezane oko struka, noseći svoje Villanova šešire naopačke, šetajući ulicom sa svojim Amstel Light u ruci, pisao je CNN. Relić sa druge strane kaže da privilegiju da uvedu restrikcije ima posebna vrsta restorana.
– Samo oni privilegovani koji imaju izrazito bogatu klijentelu mogu sebi da priušte takvu odluku -naveo je on.
Danas, mnoštvo barova i salona širom sveta nameće slična — ako ne i stroža — starosna ograničenja, nadajući se da će obuzdati loše ponašanje koje ponekad pokazuju novi legalni alkoholičari i da će se dopasti starijoj publici. Takođe ovakve ili slične restrikcije uvedene sui u pojdnimi evropskim hotelima, gde se ograničava starosna dob dece koja mogu odsedati u hotelima.
– Ovakva odluka ni malo nije ekonomski isplativa, gubi se veliki deo novca koji ta klijentela može da vam ostavi – saglasan je Relić sa ekonomskim stručnjacima koji su se bavili uticajem ovih odluka na restoransko poslovanje.
Podeljena mišljenja
Barovi koji su uveli ovakve odluke ipak rade bez problema, služeći kupcima koji traže noćni izlazak, bez potencijalnih smetnji od strane korisnika koji još nisu naučili kako da rukuju svojim alkoholom. Neki restorani u svetu su čak zabeležili povećane rezervacije i prodaju nakon uvođenja zabrane za malu decu. A hoteli i odmarališta samo za odrasle su popularni s razlogom. Društvene mreže poput „Iksa“ bruje oko ove teme. Mišljenja su podeljena.
Neki od korisnika navode da se lepo osećeaju na mestima gde nema buke i gde deca ne prave problem, poput hotela gde nema bacanja hrane.
Tako jedna korisnica koja je u kasnim tridestim kaže – Lepo mi je da se povremeno odmorim, sa ljudima svojih godina, da ne razmišljam da će za susednim stolom neko dete da se baci u trans zato što nije dobilo šta želi, pozdravljam ovakve odluke jer ništa me manje ne izluđuju momci u ranim dvadestima kojima divljaju hormoni- napisala je ona.
– Ograničenje uzrasta za restoran je malo domet, osim ako nije i bar i prostor za događaje ljudi sa jednom vrstom mišljenja – jedan je od komentara.
– Ako žele da odvrate ometajuću gomilu, bolje je podići raspon cena, a ne uzrast- samo su neki od komentara
Stručnjaci kažu da je malo verovatno da će ugostiteljski objekti koje su ekskluzivne za starosne dobi postati trend.
Iako vlasnici restorana i barova generalno mogu da postave svoja pravila o tome kome dozvoljavaju ulazak, stručnjaci ugostiteljske industrije sumnjaju da će objekti koji su isključivo za stariju klijentelu postati trend. Sličnog stava je i Miša Relić
– Ako ste restoran i želite da zarađujete prodajući hranu i služeći mušterije, to mi jednostavno nema smisla – rekao je on.
Međutim, čak i ako bi ta praksa zaživela i u Srbiji, postavlja se pitanje da li je ovo neki vid starosne diskriminacije. Vlasnici restoranskog biznisa su vlasnici svog posla i jedna takva odluka tiče se samo njih samih.
Vlasnik restorana, recimo, može da zabrani pušenje u objektu, iako je po zakonu pola objekta predviđeno za pušački deo. Nije zakonski regulisano ni oko kućnih ljubimaca da neko mora da ih prima u objekat, pa postoje restorani koji su “pet frendli”. Tako bi i neki hoteli jednostavno mogli da ne izvrše rezervaciju ukoliko kljijenti imaju dece.
Naravno, kao i sve odluke i prakse i ovaj najnoviji trend ograničavanja ima svoje za i protiv, na vlasnicima barova i restorana ostaje da preispitaju svoje poslovanje i donesu odluku najprimereniju njihovom biznisu.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.