„Beli luk od deset evra, ne tera vampire, on tera mušterije“- Turisti u Dalmaciji šokirani cenama
Marko Rudela živi u Kaliforniji više od pedeset godina. Bavi se građevinskom delatnošću i njegova mesečna primanja su čak trideset puta veća od prosečnog Hrvata. Međutim, bio je šokiran cenama ovog leta u Hrvatskoj.
-Čujte, ja ne znam kako ljudi ovde mogu da žive sa 800, 1000 evra, neto. Recimo, odavde se ide na trg, kafa ili flaša vode su skuplje nego na Beverli Hilsu, u Diznilendu-rekao je Mladen Rudela iz Zadra, prenosi HRT.
Nedavno je bio i u Nemačkoj.
-Na primer sapun za pranje tamo, neki proizvodi, koštaju dolar, evro i po, ovde isti pet evra, pa to je to, ne daj Bože- nastavlja Rudela.
Dva kilograma blitve – deset evra. Posrećilo se i Josipu iz Radovina, pa je kilogram platio četiri evra.
-Kada bih preračunao u kune, onda ne bih uzeohleb, bio bih bez hleba- objašnjava Josip iz Radovine.
-Burek dva evra, klip kukuruza evro i po, „makijato”, a jeftiniji evro i po. Beli luk od deset evra ne tera vampire, on tera mušterije. Pa zar je ostalo nešto za evro? Za jedan evro? Pola vekne hleba. Ništa drugo-naglašava Zadranin Zvonimir.
-Krompir koji je nekada koštao tri kune, sada košta tri evra- ističe Zadranin Mila.
Novosađanin primećuje da leti cene u radnjama svake nedelje rastu.
-Svakih 10, 15 dana cene rastu za 20, 30 centi. Uglavnom, svi proizvodi, tako se osećamo-zaključuje Igor Prešeren iz Novog Sada.
Mada će, možda, kontinentalci reći da je lako Dalmatincima. Oni beru novac od turističkog drveća. Ali ne, nemaju svi stanove i ne žive od turizma, a svakodnevnu hranu plaćaju kao najbogatiji Evropljani.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.