STIŽE TURISTIČKA SEZONA – SVI SE HVATAJU ZA GLAVU Ugostitelji više ne znaju kako da dođu do radne snage, slično je i u Srbiji

Foto: Shutterstock
Polako se približava letnja sezona, i praktično većina država u Evropi susreće se sa istim problemom – manjkom radne snage u ugostiteljstvu. Najsvežija vest povodom toga dolazi iz susedne Hrvatske, koja je već imala manjak radnika u ugostiteljstvu prošle godine. Tada su imali 52.000 sezonaca, koji su jedva pokrili sve potrebe na tamošnjem primorju, a ove godine će im biti potrebno oko 10.000 više.
Da u većini zemalja Evrope u ugostiteljstvu nema ko da radi, potvrđuje i Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores).
– Tačno je, ista je situacija i u Srbiji i u čitavoj Evropi. Došlo je do toga da pozajmljujemo radnike jedni od drugih – rekao je Genov za Bizportal.
Problem je i u tome što radnici fale u svakoj grani ugostiteljstva. Juče se jedan ugostitelj iz Istre u Hrvatskoj za tamošnje medije požalio da ne može da nađe ni kuvare, ni konobare i sobare. A pored toga, Hrvati, bar oni koji se javljaju na konkurs koji je objavio, izgleda da i nemaju želju da rade, nego dolaze na razgovor praktično reda radi. Onda mu samo ostaje nada da će se javiti neki ozbiljan radnik koji će doći na pomenutu pozajmicu, uglavnom iz našeg regiona.
Podsetimo, još početkom godine, u Nemačkoj su predstavnici sindikata radnika u ugostiteljstvu pozvali državu na uzbunu, jer im j e u tom trenutku nedostajalo 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, i da će se, dolaskom proleća, taj broj udvostručiti. Problem je nastao još tokom pandemije, kada su mnogi radnici u ugostiteljstvu, silom prilika, promenili profesiju. Očekivalo se da će se kasnije vratiti na svoja radna mesta, ali se to nije dogodilo.
Tada je nemačko strukovno udruženje, kao jedno od rešenja, predložilo uvođenje zakona koje bi omogućilo ugostiteljima da ciljano uvoze radnu snagu, i to iz zemalja van Evropske unije. Takođe, predlagali su i veće plate za sve radnike u ugostiteljstvu, kao provereni stimulans za bilo koju vrstu posla.
Slično je i Austriji, koja je pored Nemačke, uvek bila primamljiva stranim radnicima. Naravno, problem je širi, i pored ugostiteljstva, obema zemljama fali radnika u gotovo svim granama industrije. Pored kuvara, austrijski mediji su objavili da će im u ovoj godini, pored uobičajenih kuvara, nedostaju električari, inženjeri, medicinske sestre…
I mnogi ugostitelji u, primera radi, Španiji (tamo je protekle sezone falilo oko 200.000 ugostiteljskih radnika) sada nude mnoštvo pogodnosti, poput plaćenog smeštaja, ali interesovanje i dalje opada.
Jedan španski ugostitelj je kao razlog manjka radnika naveo i to što dugo nisu obraćali pažnju na ljude i nisu ih dovoljno plaćali, a samim tim mlađi ljudi u ugostiteljstvu nisu videli perspektivu.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.