ISPOVEST PARADAJZ TURISTE Kako napraviti bogovski ručak za 10 evra u Grčkoj
Nekom prostitutke i nelegalne supstance, nekom paradajz i kobasica, kada je u pitanju trošak na moru. Takav je život. Možda zato Srbi toliko vole Grčku. Ima svega za sve kategorije građana.
Potpisnik ovih redova, dakako, spada u drugu grupu. Neka bude, dakle, paradajz i salama. Tako se trefilo. Ima to svojih prednosti – kao što alhemičar od kamena pravi zlato, tako paradajz turista (i ponosi se tim), od 10 evra pravi žurku za sebe i svoju porodicu.
A u tome mu pomaže Grčka, blagorodna zemlja puna slane vode, prirodnih lepota i jeftinih pijaca.
Kad smo već kod toga, jedna od boljih stvari u zemlji Helena je upravo pijaca, koja se u svakom gradu i selu organizuje u Grčkoj, uglavnom jednom nedeljno, samo se treba raspitati.
U poređenju sa srpskim pijacama, malo je reći da naši „deru“ mušterije. Samo u Grčkoj, tokom pijačnog dana u Neos Marmarasu, omiljenom srpskom ishodištu, je moguće kupiti, pazi sad – dve kile paradajza, kilo i po kajsija, i pola kile maslina za 4,5 evra. Da, dragi paradajz saborci, oko 500 dinara.
Hajde da dodamo na tu sumu i dve hladne Vergine (grčko lajt pivo, 1,20 evra). Skuplje varijante u limenci, poput Hajnekena i Mitosa, su standardno oko 2 evra. I još, dodajmo tome i jedno 400 grama dobrog kulena, uvezenog ilegalno preko granice, to jest, kupljenog u Maxiju, donesenog u Neos. Dodati tome i solidan grčki sir za oko 3 evra.
Sve u svemu, oko 10 evra bogovskog ručka, na kojem bi i sam Zevs pozavideo. Bez ironije.
Dakle, uz malo truda, sasvim solidan ručak u apartmanu je spreman. I, što je najbolje, ostaće i za sutra, jer ko svu tu silnu hranu u cugu može da pojede.
Usput, i sve ostale cene su u Grčkoj iste su kao i u poslednje dve godine. I u restoranima, i u prodavnicama. Osim suncokretovog ulja, oprez! Ono košta oko 4,5 evra, što je duplo skuplje nego u Srbiji. Dakle, nije na odmet spakovati jedno srpsko ulje za prženje, među kupaće gaće.
Usput, masline na grčkim pijacama se kreću od dva evra po kilogramu, pa do pet evra za vrhunsku klasu. Izbor je čudesan, a cena odlična.
U Turskoj, ručak za četvoro u restoranu i po piće 10€. Koka kola na plaži u kafiću 0,60€.