ILI KLJUČ U BRAVU, ILI SKUPLJE PIĆE Ugostitelji prvi na frontu u borbi sa inflacijom – mali pazari, a cene uporno skaču
Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), tokom 2022. godine, svoje radnje najviše su zatvarali frizeri, kozmetičari, taksisti, ali i ugostitelji. U prvih šest meseci ove godine ugašeno je skoro 13.000 preduzetničkih radnji, što je 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kriza jeste uzrok koji je doveo, kako do svetske, tako i do domaće inflacije, koja se najviše osetila upravo u gorenavedenim privrednim granama.
Sudeći po statistici, ugostiteljima je ipak najteže.
Alkoholna pića zabaležila su najveće poskupljenje, kao i pojedine namirnice, a upravo taj porast cena primorao je ugostitelje da podignu cene svojih usluga i pića.
Cene usluga u ugostiteljskim objektima, hrane i pića poskupele su u proseku od 13 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, a samim tim se i broj gostiju se smanjio. Pojedine gazde aktuelna inflacija je doslovno „pojela“, pa je njihov prvi, jedini razumni korak bio da na vrata svojih objekata stave katanac.
Ima i onih koji se pored brojnih problema, povećanih cena namirnica i pića u nabavci, i dalje trude da posluju u plusu.
Dugogodišnji vlasnik kafića u beogradskom naselju, posvedočio je o trenutnoj, ne tako lakoj, situaciji koja je vidno smanjila broj gostiju, ali je očito i promenila njihove navike.
– Oseća se blagi pad gostiju u poslednjih par meseci, ali i to da veliki deo gostiju radije bira kućnu atmosferu sa jeftinijim pivom iz prodavnice, nego da obrnu koju turu u lokalima. Cene pića su poskupele u nabavci, pa sam nažalost, bio primoran da i ja podignem cene u svom kafiću. Nisam dirao cene od kada sam otvorio lokal, a radim već 5 godina. Ljudi su se navikli na iste cene, pa je bilo iznenađenih kada su videli promene u karti pića. Razlika je u proseku oko 20-40 dinara, koja se na nekoliko tura pića sigurno oseti u novčaniku. Sa većim cenama ne zarađujem više, već sam samo izjednačio profit koji sam imao do sad, usled poskupljenja. Nadam se da će se sve uskoro stabilizovati, ili da će makar ostati ovako kako je sad – rekao je za Bizportal, vlasnik paba u beogradskom naselju Borča.
I prema rečima Ružice Ćoškov, sekretarke Udruženja ugostitelja Novog Sada „UGONS 1946”, činjenica je da se ugostitelji nalaze u teškoj poziciji.
– Situacija nije sjajna, a problema je iz dan u dan sve više. Onaj najveći je i dalje nedostatak radne snage, koji je iz sezone u sezonu sve veći. Kriza je učinila svoje, pa su cene svega otišle na gore, nabavka i distribucija pića su drastično poskupele. Ugostitelji moraju da isprate trend poskupljenja, pa su tako i cene po kafićima i restoranima skuplje – rekla je Ružica Ćočkov.
Da prvi utisak može da prevari, objašnjava sekretarka UGONS-a.
– Kafići izgledaju puni, ali profit na kraju dana pokaže znatno manji broj od ranije. Ljudi sede i ispijaju po jedno piće satima, pa odatle privid da sve radi kao pre – završava za Bizpotal naša sagovornica.
Zaključak je jednostavan, kriza je običnom čoveku skrenula pažnju na životne prioritete, i trošenje budžeta orijentisala na ono primarno, a u zapećak stavila potrebu za malo oduška, bilo da se on ogleda u nekoliko čašica alkohola sa društvom u kafani, ili pak, kroz usluge frizera.