RAŽANI ILI BELI, S KVASCEM I BEZ Bogat izbor hlebova na domaćem tržištu – za koji se odlučiti i kolike su im cene?
Nemoguće je i zamisliti na domaćim trpezama neki od obroka bez njegovog veličanstva, hleba. Neko voli beli, neko crni. Beskvasni, s kvascem i bez kvasca ili onaj s ražanim brašnom. Prema svecu i tropar, tako i prema vrsti hleba, ukusu i mogućnostima treba izdvojiti iznose u rasponu od 60 pa do čak 500 dinara koliko treba izdvojiti za posebne vrste – produžene svežine, koji imaju duži rok upotrebe.
Iako jedemo najjeftiniji hleb u regionu, pri čemu se ta kategorija odnosi samo na tip “Sava“ kojem država kontroliše cenu, na domaćem tržištu postoji više od trideset vrsta ove osnovne životne namirnice. Uredba o ograničenju cene hleba koja se pravi od brašna tipa 500 biće produžena, ali uz minimalnu korekciju njene vrednosti. Stara cena od 46 dinara uvećana je za tri dinara, zbog povećanih “ulaznih imputa“ u proizvodnji, pa će od srede ona iznositi 49 dinara.
Najjeftiniji hleb 60 dinara
Decenijama unazad što zbog njegove ekonomske cene, što zbog navike kod naših ljudi, najpopularniji je ovaj beli hleb. Napravljen od brašna tipa 500, malo vode, kvasca, aditiva i soli. Pored čuvene “Save“ kod nas se proizvodi preko dvadeset vrsta ovog pekarskog proizvoda. Neki od njih se prodaju posebno upakovani kako bi im se svežina što duže održala, dodaju im se razne žitarice ili drugi orašasti plodovi da bi zadovoljili potrebe i ukuse raznih grupa potrošača, ali i da bi doneli veću zaradu proizvođaču. Na rafovima pekara i prodavnica mogu se naći raznoliki hlebni proizvodi, a takve su im i cene. No, krenimo redom. Domaći baget od 300 grama može se naći u Univerexportu po ceni od 70 dinara. Zatim, za rezani beli hleb upakovan u celofansku foliju, težine 500 grama proizvođača “AS Braća Stanković“ treba izdvojiti 60 dinara. Ko voli ukus heljdinog brašna tu je i hleb od istoimenog brašna, rezani, proizvođača “Hleb & kifle“ celofanskog pakovanja, težine 300 grama, a cena mu je 185 dinara.
Dve najskuplje vrste koštaju čak pet stotina dinara
Tu su i vrste hleba za potrošače koji ne smeju iz zdravstvenih razloga da konzumiraju kvasac. Pekarska industrija se prilagodila i njima pa već dugo vremena proizvodi beskvasne proizvode. Ova vrsta (bez kvasca) rezanog hleba produžene svežine, prozvođača Bmp Nutrio, u pakovanju težine 400 grama košta 125 dinara. Tu su i razne vrste specijalnih vrsta hleba, sa dužim rokom trajanja, za ljubitelje tost ili klub toplih sendviča. Tako uvozni beli tost hleb “Panne Bianco“, italijanskog proizvođača “Roberto“ u pakovanju od 400 grama staje 170 dinara, integralni tost istog prozvođača iste gramaže staje 139 dinara, dok im je cena tosta sa žitaricama 159 dinara. Mogli bismo ovako da nabrajamo do sutra. Uvek je izbor na vama, prema vašim gastronomskim afinitetima i potrebama ali i shodno materijalnim mogućnostima za koju vrstu ćete se odlučiti. Nije zgoreg na kraju pomenuti one dve koje su na prvom mestu po količini novca koju treba izdvojiti za njih. Za hleb bez glutena, jaja i laktoze – “Maestro Cereale“ upakovan u celofan, nemačkog proizvođača “Dr Schar“ težine 300 grama treba izdvojiti čak 500 dinara. Ipak, od Byodo hrskavog hleba od pirinča i heljde, od 120 grama nema skupljeg! Za ovu skromnu gramažu ćete morati, takođe, da izdvojite neskromnih 500 dinara.