BACITE IH ODMAH! Spisak namirnica koje treba ukloniti čim istekne rok trajanja
Mnoge namirnice se mogu jesti nakon isteka roka upotrebe jer ti datumi odražavaju kvalitet hrane, a ne njenu sigurnost, osim formule za bebe. Dakle, sve dok se ne pokvari, takva hrana treba da bude dobra za jelo. Međutim, postoje određene namirnice koje zahtevaju striktno poštovanje rokova trajanja, kao što su meso i određeni mlečni proizvodi.
Najbolje je baciti ovu hranu odmah nakon isteka roka trajanja:
Meki sirevi
Trajanje: Jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, međutim, treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrđi sirevi kao što su čedar ili gauda imaju duži rok trajanja u frižideru jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Ipak, kada se otvore, tvrdi i topljeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje, kažu stručnjaci, a možete i da odsečete deo buđi i iskoristite ostatak sira.
Mekši sirevi poput rikote, krem sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka trajanja, šta god nastupi prvo. Opšte pravilo je da što je sir mekši, to je rok trajanja kraći, pa je za krem sir rok trajanja najviše dve nedelje, a za rikotu nedelju dana, kažu stručnjaci Američke akademije za ishranu i dijetetiku, prenose 24 sata.
Hrana u teglama
Trajanje: Mesec ili godinu, u zavisnosti od namirnice, međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Namazi i sosovi mogu izgledati kao da traju večno, ali samo zato što su u staklenoj tegli u hladnom frižideru ne znači da su imuni na bakterije.
Kada otvorite poklopac, bezbednost hrane je ugrožena i hranu je potrebno iskoristiti na vreme, osim toga, dok pravite sendviče, na primer, uronite nož u posudu i obrišite ga o sendvič, a zatim ga vratite u posudu – na taj način vraćate neke od bakterija nazad u rezervoar, upozoravaju stručnjaci.
Senf može da izdrži i do godinu dana u frižideru, ali izbacite salsu posle mesec dana, majonez posle dva, roštilj sos posle četiri meseca i kečap posle šest. Ali ako primetite da voda pluta na vrhu, promenu boje ili čudan miris, najbolje je da bacite hranu bez obzira koliko dugo je bila u frižideru.
Krompir salata
Trajanje: tri do pet dana. Slično namazima u teglama, salate od krompira, tunjevine ili jaja su podložnije razvoju bakterija jer su im izloženije. A kada je vaša salata kontaminirana, postoji veći rizik od trovanja hranom.
Poslije tri do pet dana izbacite delikatesne proizvode ili domaće salate, savjetuju stručnjaci.
Hladno ceđeni sok
Trajanje: Pet dana nakon otvaranja, ali može trajati i do 30 dana ako se obrađuje pod visokim pritiskom. Zeleni sokovi mogu ispuniti obroke, ali sirove verzije ne bi trebalo da imaju stalan dom u frižideru.
Sirovi, neprerađeni sokovi su neverovatno popularni među pojedincima koji vode računa o zdravlju jer su bogati hranljivim materijama, ali je važno da ih konzumirate vrlo brzo nakon što ih napravite ili kupite. Za razliku od tipičnih prerađenih sokova, koji su pasterizovani da ubiju štetne bakterije i produže rok trajanja, ovi sirovi sokovi nisu pasterizovani, što ih čini mnogo sklonijim bakterijskoj kontaminaciji.
Neki hladno ceđeni sokovi se tretiraju obradom pod visokim pritiskom, koja se ponekad naziva hladnom pasterizacijom. Ovo može produžiti rok trajanja svežeg soka na oko 30 dana, a obično su u redu ako se pravilno čuvaju u frižideru pet dana nakon otvaranja. Obavezno proverite na etiketi proizvoda datum upotrebe i uputstva za rukovanje.
Sveže meso
Trajanje: Vodite se rokom trajanja. Kod svežeg mesa obično imate rok trajanja, koji govori prodavnici poslednji dan kada može da zadrži proizvod na rasprodaji, i govori vam do kada morate da ga pojedete ili zamrznete.
-Rok trajanja govori prodavnici do kada može da ga ima na polici. Možda čak i snize cenu hrane da bi je se otarasili kada se rok približi ili istekne – kaže dijetetičarka Džesika Krendal.
Mnogo svežeg sirovog mesa je takođe kontaminirano salmonelom, E. coli ili drugim bakterijama. Imajući ovo na umu, veoma je važno da se meso kuva na odgovarajućim temperaturama kako bi se bolje odbranilo od bakterija.
Mleveno meso
Trajanje: Dva dana nakon kupovine, ako nije zamrznuto. Stručnjaci upozoravaju da mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine, bilo da je u pitanju junetina, svinjetina, ćuretina, jagnjetina ili neka druga vrsta. Pošto je mleveno, bakterije koje su prvobitno bile prisutne na površini mogu se pomešati sa mesom, povećavajući rizik od trovanja hranom ili neke druge bolesti.
Hladna jela
Trajanje: tri do pet dana. Šunke i ćuretine će trajati samo tri do pet dana, kažu stručnjaci, pa je važno da kupujete samo ono što ćete realno jesti u tom periodu, osim ako ne planirate da ga zamrznete.
Prethodno upakovano meso koje se prodaje u hermetički zatvorenim kontejnerima trajaće dve nedelje duže od sveže isečenog ako se ne otvori, ali kada se otvori, imate isti rok trajanja od tri do pet dana kada je bezbedno za jelo.
Konkretno, ova vrsta hrane je osetljiva na određenu vrstu bakterija zvanu Listeria, koja se može razmnožavati u hladnim okruženjima kao što su frižideri, tako da samo zato što je hladna ne znači da je potpuno zaštićena.
Nažalost, ne možete videti, pomirisati ili okusiti neke od bakterija koje mogu da vas razbole. Ali ako je ovo meso malo ljigavo ili emituje neobičan miris, onda je to dobar znak da ga treba zbrinuti.
Riba
Trajanje: Jedan do dva dana nakon kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i treba je konzumirati dan-dva nakon kupovine. U suprotnom, stavite u zamrzivač, gde može da stoji tri meseca ili duže.
Sveže bobice
Trajanje: Od tri dana do dve nedelje, u zavisnosti od vrste bobica. Bilo da ih kupujete u prodavnici ili na pijaci, bobice imaju kratak rok trajanja. Maline i jagode su dobre samo tri dana nakon kupovine, dok borovnice mogu trajati i do dve nedelje.
Zamrznite bobice za koje znate da ih nećete jesti u tom vremenskom okviru, jer nakon toga postaju kašaste i buđave.
Lisnato povrće
Trajanje: Zavisi od roka trajanja, pa je najbolje da ga pojedete što pre, čak i onu upakovanu koja je prethodno oprana. Lisnato povrće i dalje ima potencijal da nosi bakterije kao što je E. coli, pa zbog sopstvene bezbednosti jedite ih brzo i nemojte ih konzumirati nakon datuma na kesici.
Školjke
Trajanje: Od tri do pet dana, u zavisnosti od vrste. Kao i druge morske plodove, sirove školjke treba da se čuvaju u frižideru neposredno pre nego što se može razviti bilo koja bakterija koja može da izazove bolesti koje se prenose hranom.
Školjke, dagnje i ostrige treba pojesti u roku od pet dana od kupovine, dok kapice traju samo tri dana. Ako primetite neobičan miris bilo koje morske hrane, odmah je bacite.