Kafa je jedno od omiljenih pića mnogih, a posebno je teško zamisliti jutro bez ispijanja omiljene doze kafe. Međutim, nije svaka šoljica kafe ista. U velikoj meri zavisi od toga koja se vrsta kafe koristi, sve do zaslađivača koje joj dodate u ukus koji na kraju ima.
Nova studija je otkrila da odabir nezaslađene kafe ili ako samo treba da dodate malo slatkoće, šoljica kafe koja sadrži malo šećera može zapravo pomoći da živite duže.
U studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine, istraživači sa Medicinskog univerziteta Guangdžou u Kini pogledali su podatke više od 171.000 učesnika koji su odgovorili na upitnik o zdravstvenom ponašanju, pokazalo je da su nakon sedam godina testiranja, oni koji su pili nezaslađenu kafu imali 16-20 odsto manje šanse da umru od onih koji uopšte nisu pili kafu. Ti brojevi su porasli na 29-31 odsto kada su u pitanju učesnici koji su redovno dodavali oko jednu supenu kašiku šećera u svoju kafu.
– Crna kafa je najzdravija jer sadrži sve zdrave polifenole i antioksidante kafe bez ikakvih upalnih jedinjenja koja se mogu naći u previše šećera ili kremastih aditiva – kaže dijetetičar Dana Elis Hunnes.
Kafa sa šećerom
Međutim, ako zaista ne možete bez šećera, dobra vest je da on u osnovi ima isti efekat, jer je jedna kašičica šećera vrlo malo kada se uzme u obzir čitava šema dobro izbalansirane dijete. Mala količina šećera neće dovesti do promena u šećeru u krvi ili drugih velikih zdravstvenih posledica koje bi mogli imati jako zaslađena pića.