Umerena konzumacija alkohola ima brojne benefite na zdravlje.
pixabay.com/spooky_kid
Istraživači su davno potvrdili tezu da je umereno ispijanje alkohola važna stavka kod vođenja zdravog životnog stila.
Sada jedna nova studija, fokusirana na konzumiranje piva, pokazuje da ispijanje jednog pića svaki dan, posebice, može pomoći u održavanju zdrave crijevne flore.
U studiji, koja je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su davali zdravim muškarcima da piju oko 3,5 decilitra alkoholnog ili bezalkoholnog lager piva dnevno tokom četiri nedelje. Na kraju studije, 22 muškarca imala su veću bakterijsku raznovrsnost u srevima i bolje markere crevnog zdravlja nego pre početka studije.
– Bezalkoholno i alkoholno pivo povećalo je raznolikost crevnih mikroorganizama, što je povezano sa pozitivnim zdravljem čitavog organizma. Ovi rezultati sugerišu da dejstvo piva na modulaciju crevne flore, nezavisno od alkohola, mogu biti uzrokovani pivskim polifenolima – rekli su istraživači u studiji.
Iako je sama studija bila mala, njeni nalazi mogu biti presedan za dalja istraživanja u području uticaja alkohola na zdravlje.
Iako su rezultati ove studije obećavajući za ljubitelje piva, važno je napomenuti da redovna konzumacija piva ponekad može izazvati iritaciju vašeg probavnog sustava.
– Kod ispijanja piva vaš želudac može proizvesti više kiseline nego inače, što se može pretvoriti u upalu srevne sluznice. To može imati dugoročne nuspojave poput gastritisa. Ovaj problem se zato i naziva „pivski trbuh“ – rekla je nutricionistica Keti Bojd.