ČUVAJTE SVOJE BUBREGE Namirnice koje treba izbegavati da bismo zaštitili “prečišćivače“ našeg organizma
Bubrezi su veoma važni jer balansiraju tečnosti, elektrolite i rastvorene supstance za filtriranje vode i otpada iz naše krvi i proizvode oko 1500 mililitara urina dnevno. Ovim upravljaju milioni funkcionalnih jedinica svakog bubrega zvanih nefroni, koji uključuju tubule, organe i druge strukture, sa glomerulima, koji proizvode ultrafiltrat.
Dve hronične bolesti koje povećavaju rizik od bolesti bubrega su dijabetes i hipertenzija. Bolest bubrega se na kraju klasifikuje u četiri stanja: kamen u bubregu, akutna povreda bubrega, hronična bolest bubrega ili bolest bubrega u završnoj fazi. Ograničavanje unosa natrijuma i zasićenih masti su primarni načini za smanjenje rizika i/ili upravljanje dijabetesom i hipertenzijom, koji mogu biti zaštitni od razvoja bolesti bubrega.
Bubrezi mogu biti skloni oštećenju ako ne vodimo računa o njima, što znači da pazimo šta jedemo. Zato u nastavku navodimo pet namirnica koje bi trebalo da izbegavate kako biste zaštitili svoje bubrege.
Prerađeno meso
Slanina, kobasice, viršle, naresci i pljeskavice dvostruka su pretnja zdravlju bubrega. Prerađeno meso je bogato natrijumom i proteinima životinjskog porekla. Prekomerni unos natrijuma (preko 2.300 miligrama dnevno) može povećati krvni pritisak, što dodatno opterećuje bubrege.
Nedavna literatura takođe sugeriše da više životinjskih nego biljnih proteina u ishrani može povećati stopu progresije bolesti bubrega.
Supe
Supe se često smatraju lakim obrokom, ali nažalost mogu biti pune soli. Čak i ako je reč o domaćoj supi, za čiju pripremu se koriste zalihe govedine, piletine ili povrća, one mogu da sadrže preko 800 miligrama natrijuma po šoljici. Na tržištu postoje gotove supe sa smanjenim i niskim sadržajem natrijuma, ali većina potrošača smatra da su lošeg ukusa i da im nedostaje soli.
Zamrznuta pica
U nedostatku ideja i vremena, ljudi posežu za smrznutom picom, ali ovaj klasik ponekad ima vrtoglave količine natrijuma i zasićenih masti. Pica iz restorana nije mnogo bolja opcija, ali može biti ako prilagodite sastojke i izaberete manje sira, testa od celog zrna pšenice itd.
Pomfrit
Krompir je mnogima omiljeni prilog, ali se najčešće konzumira pržen i upravo je to problem. Pržena hrana ne čini nikakvu korist bubrezima, pa je najbolje da je izbegavate da biste zaštitili svoje srce i bubrege. Krompir je takođe bogat kalijumom, mineralom koji se obično savetuje da pazite na unos ako su vam bubrezi ugroženi ili ako dođete do stadijuma zatajenja bubrega.
Soja sos
Soja sos, kao i tamari, su sosovi sa najviše natrijuma. Imaju šokantnih 950 miligrama natrijuma po supenoj kašiki, što je skoro 50 odsto preporučene dnevne vrednosti. Soja sos se obično koristi za dodavanje ukusa, a možda ćete moći da ga zamenite sastojcima kao što su pečurke, paradajz pire ili aromatizovano sirće.