CELA ISTINA O INSTANT SUPI Ono što proizvođači kriju – imaju aditive koji mogu da pokrenu ozbiljne bolesti

Foto: Shutterstock
Instant supa imaju mnoštvo prednosti – jednostavne su za pripremu, jako ukusne, dovoljno slane, ali jeste li se ikada zapitali od čega je napravljen prah i koliko su zaista takve supe zdrave za naš organizam?
– Savršen, prepoznatljiv ukus supa iz kesice u većini slučajeva potiče od veštačkih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju sa ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu. Zahvaljujući ovim supstancama, supe dobijaju ukus koji nas mami da ponovo za tu supu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvođaču, ali ne i našem organizmu – otkriva za Siti Magazin Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreatorka aplikacije „Izbegni aditive”.
Aditivi koji se nalaze u supi iz kesice ne ostvaruju benefit po naše zdravlje, a neki od njih mogu da imaju neželjena dejstva, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetni spojevi, koji mogu negativno da utiču na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli nervni sistem.
Kako bismo izbegli aditive sa potencijalnim neurotoksičnim delovanjem, koje se nalaze u supi, važno je voditi računa da prilikom odabira supe iz kesice (intant supe) čitamo sastav supe, koji je naveden na zadnjoj strani pakovanja.
Zvanično, pojačivači aroma koji se mogu pronaći u supama iz kesice, dele se na 3 grupe:
1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)
S obzirom na to da proizvođač supe, prilikom navođenja sastava, nije dužan da stavi lako prepoznatljivu ‘E’ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umesto ‘E’ oznake može napisati pun naziv dodatnog aditiva, koji vrlo često populaciji nije poznat.
Upravo zbog toga, u nastavku je spisak aditiva, koji se mogu naći u juhama iz vrećica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest…).
• E620 – Glutaminska kiselina
• E621 – Mononatrijum glutamat
• E622 – Monokalijum-glutamat
• E623 – Kalcijum-diglutamat
• E624 – Monoamonijak-glutamat
• E625 – Magnezijum diglutamat
• E626 – Guanilna kiselina
• E627 – Dinatrijum-guanilat
• E628 – Dikalijum-guanilat
• E629 – Kalcijum-guanilat
• E630 – Inozinska kiselina
• E631 – Dinatrijum-inozinat
• E632 – Dikalijum-inozinat
• E633 – Kalcijum inozinat
• E634 – Kalcijum-5’-ribonukleotidi
• E635 – Dinatrijum -5’-ribonukleotidi
Osim navedenih aditiva (E620-E635) u supi ne želimo ni maltodekstrin, palminu mast, sojin lecitin, glukozni sirup, kao ni veštačke boje. Najčešće dodavana veštačka boja u supe iz kesica je E150a (karamel obična) koja se u današnje vreme najčešće proizvodi iz GMO (genetski modifikovanih sirovina), čije delovanje na organizam još nije dovoljno ispitano. Kod pojedinih ljudi, ova veštačka boja može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, urtikarija).
Za kraj: supe jesu zdrave, ali domaće supe, napravljene od šargarepe, peršuna, luka, celera, dakle, supe koje obiluju vitaminima i mineralima. Kada supu pravimo od praha, tada dobijemo samo, u najvećem broju slučajeva, veštački obojenu tečnost za hidriranje bogatu aditivima, koji vrlo često mogu poremetiti naš zdravstvenu ravnotežu organizma.
Najnovije iz rubrike
VREMENSKA PROGNOZA

Beograd

Novi sad
Kursna lista
Kriptovalute







