5 NAVIKA KOJE UBRZAVAJU STARANJE Ključ za dugovečnost tela leži u ishrani
Iako za sada ne postoje sigurni načini za sprečavanje procesa starenja, postoje neke stvari koje možda radite, a da niste ni svesni i da ubrzavaju starenje vašeg organizma.
Starenje je neizbežan proces svakog živog bića, ali ono što naročito može da utiče na ovu pojavu jeste ishrana. Loše navike i unos nekvalitetnih namirnica mogu ubrzati ovaj neželjen proces.
Postoje pet ključnih loših navika za koje je dokazano da ubrzavaju starenje organizma.
Ne jedete dovoljno proteina
– Nedovoljan unos proteina može dovesti do bržeg starenja – objašnjava doktorka Anja Rosen, dodajući da proteini u ishrani pomažu u održavanju čiste telesne mase, prenosi portal Poslovni.
Gubitak mišića do kojeg dolazi kako starimo, proces poznat kao sarkopenija, doprinosi pojavi i poverda i različitih hroničnih bolesti.
Jedete previše šećera
Jesti slatkiše i poslastice je mnogima ukusno, ali preterano uživanje u šećeru može uticati na brže starenje.
– Ishrana bogata šećerom čini da organizam brže stari – objašnjava nutricionistkinja Ketrin Piper.
Dodaje da ova prehrambena navika može “prouzrokovati povišen nivo glukoze u krvi” koja kasnije može uticati na kolegen što na kraju dovodi do pojave većeg broja bora na koži.
Ne jedete dovoljno vlakana
Vlakna su važna za zdravlje creva i pružaju osećaj sitosti. A prema nutricionistima, ako ne konzumirate dovoljno vlakana to može uticati na starenje.
Uz konzumaciju dovoljno vlakna imate manji rizik od bolesti, a njihova je konzumacija povezana i sa poboljšanim zdravljem creva i same probave koji predstavljaju važne faktore za dug život.
Jedete prevelike količine prerađenog mesa
Konzumiranje slanine, kobasica ili nekog drugog oblika prerađenog mesa možda je ukusno, ali njihova česta upotreba neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu kada je u pitanju starenje.
Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogenu grupu broj jedan, što znači da je konzumiranje te hrane povezano sa povećanim rizikom od raka.
A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrijuma,prekomerena ishrana ovim namirnicama može biti povezana sa starenjem ćelija organizma.
Ne jedete narančasto povrće
Batat, šargarepa i tikva sadrže beta karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti.
Karotenoidi, poput beta karotena, nalaze se u našem krajnjem sloju kože i deluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje. Konzumiranje hrane sa beta karotenom pomaže kod poboljšanja izgleda kože i smanjuje znakove starenja jer utiču na elastičnost i hidrataciju kože što na kraju sprečava stvaranje neželjenih bora.
Podaci takođe pokazuju da uključivanje adekvatne količine beta karotena u vašu ishranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zračenja.