JEDNA ŠNICLA – 3.000 DINARA Vlasnika restorana optužuju da zloupotrebljava inflaciju, smislio je opravdanje
Austrijski ugostitelj Sep Šelorn osudio je kritičare koji ugostitelje poput njega optužuju za „inflaciju pohlepe“. On je na udaru zbog cene pohovane šnicle, a sam tvrdi da bi ona u svakom boljem restoranu trebalo da košta 28 evra kako bi zarada bila – jedan evro.
Prema njegovoj računici, visokokvalitetni pohovani odrezak bi trebalo da košta mnogo više od 28 evra, koliko je on tražio u svom restoranu, piše Fenix magazin.
On je rekao za austrijske medije kako su troškovi zaposlenih 18 evra po šnicli. Osim toga, sva priprema i materijal za pohovanu šniclu košta oko devet evra.
Njegova računica izgleda ovako: 18 evra troškovi zaposlenih, 3,10 evra za 130 grama teletine, 2 evra za najmanje dva jaja, 40 centi za brašno i prezle, 1,20 evra za krompir, 1,50 evra za 120 grama pročišćenog maslaca i 50 centi za peršun.
– Naravno, cena je izračunata samo za jednu pohovanu šniclu. I naravno, za pohovanje su vam potrebna najmanje dva jaja, to zna svako tko je ikad sam pohovao. Ako ste napravili deset pohovanih šnicli, iskoristili ste najmanje osam jaja – tvrdi ugostitelj.
Ipak, korisnici su na Tviteru za veće količine pohovanih šnicli izračunali cenu materijala od 4,47 evra.
Ali Šelorn pri kupovini pazi na kvalitet.
– Nervira me što ovde uvek svi pričaju o ceni, a ne o kvalitetu. Svuda se vrti oko toga šta je najjeftinije. To je u drugim zemljama potpuno drugačije, moja računica za pohovanu šniclu iznosi 27 evra, tako da sa cenom od 28 evra zaradim samo oko 1 evro – uporan je ugostitelj.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.