Svako ko je ovih dana svratio u prodavnicu da kupi krompir, verovatno je primetio da je prilično skup – oko 100 dinara za kilogram. A setite se samo koliko puta ste ga bacili, jer je priklijao i bio neupotrebljiv?
Poznato je i to da se decenijama u kućama govorilo da krompir čuvaju na hladnom i tamnom mestu, a mnogi preferiraju kuhinjsku ostavu, ako nemaju podrum, piše Express.
Ipak, sa novim istraživanjem koje pokazuje da je krompir povrće broj jedan među bačenom hranom, postoji novi način za čuvanje ovog svestranog sastojka – i omogućuje da krompir traje do šest meseci bez klijanja, a neće postati ni zelen ni mekan.
Britanci, primera radi, godišnje bace više od 5,8 miliona krompira, ali novo istraživanje pokazalo je da krompir ostvaljen u frižideru može trajati više od tri puta duže, u poređenju sa skladištenjem na sobnoj temperaturi. Time se može uštedeti 100.000 tona otpada od hrane godišnje.
– Uz trenutnu kriznu klimu i rastuće troškove života, potrošači treba da naprave promene i slede smernice kao što je ova, kako bi se ozbiljno uhvatili u koštac sa bacanjem hrane u svom domaćinstvu, što će takođe pomoći i da uštede novac – kaže Lucija Vošbruk, direktorka prodaje i marketinga u Brenstonu.
Napominje kako postoje mnogi drugi načini pomoću kojih mogu da potraju, kao što je ostavljanje u tkanine ili papirnate kese, umesto plastičnih i čuvanje u mraku. Iako većina domaćinstava kupuje krompir u supermarketu u plastičnim kesama, stručnjaci predlažu da krompir izvadite iz plastične kese i stavite u papirnu ili platnenu vreću, jer taj materijal ne propušta svetlost i omogućuje krompiru da diše.
Dakle, šta vas košta? Nađite malo mesta u frižideru za krompir, ukusan je i hranljiv.