Životinje pate možda i više nego ljudi – šta je sve potrebno kako bi se spasile od vreline
Naravno, za svakog stočara je sada ključno da im zbog toga posveti punu pažnju i da ih zaštiti kako bi što manje patike i izbegle ono najgore, a to je fatalni ishod. Posebno s obzirom na to da će, prema prognozi, cele sledeće nedelje temperatura biti u proseku 35 stepeni celzijusa.
Goveda, koze, ovce, svinje i živina mnogo teže podnose nepovoljan uticaj vrućina, a kod visokoproduktivnih krava dolazi do pada proizvodnje mleka, upozoravaju iz Veterinarskog zavoda TK Tuzla iz susedne Bosne i Hercegovine, prenosi Agroklub.
Što se krava tiče, jedno istraživanje je pokazalo da kod temperature od 31-og stepena, a pri vlažnosti vazduha od 35 odsto, već dolazi do toplotnog stresa. Kako vlažnost raste, i uticaj stresa na krave je sve veći, i tada dolazi do ozbiljnih negativnih posledica. Rezultat je pad proizvodnje mleka i manji procenat mlečne masti u njemu.
Za početak, osnovno je da farmer obezbedi povoljne uslove u prostorijama u kojima su krave smeštene. Ključno je da grla imaju dovoljno pijaće vode i svežeg vazduha, i to prema procenama stručnjaka, 130-180 litara vode po grlu. Zanimljivo je da krave primenjuju i lično tuširanje kako bi se rashladile, to jest, same uzimaju vodu iz korita i posipaju po sebi.
Što se kokošaka tiče, savet je sličan – dobra ventilacija u prostorijama je ključna, kao i voda. Ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da je njima posebno teško na vrućini, jer se ptice ne znoje. Jedini način da se ohlade jeste da dahću i šire krila, a ako to ne pomogne, što u sadašnjim uslovima svakako nije dovoljno, stručnjaci kažu da postaju letargične i prestaju da jedu. Posle toga sledi smanjena proizvodnja jaja i u najgorem slučaju, uginuće.
Načelno, spas je pomenutim predostrožnostima oko samog prostora u kojem kokoške borave, a što se ishrane tiče, ne treba ih hraniti celim zrnom žitarica, jer im, kako prenose Agrosaveti, povećava temperaturu tela. Idealno bi bilo obezbediti im svojevrnu poslasticu, u vidu smrznutog povrća.
– Ne zaboravite pravilo 90:10, odnosno 90 odsto kompletne smeše i 10 odsto poslastica ili grickalica. Kako biste održali ravnotežu u ishrani jata, preporuka je da se daje sveža kompletna prehrana ujutro i uveče u zasenjenom prostoru, a poslastice tek nakon što kokoške pojedu osnovnu hranu – pišu Agrosaveti.
Takođe, neki uzgajivači koriste i prskalice za travnjak kako bi rashladili kokoške, a važno je i obezbediti prostor u kojem mogu da se kupaju u prašini, što im pomaže pri hlađenju ai zbog higijene.
Ipak, stručnjaci kažu da svinje najteže podnose vrućine, jer imaju slabo razvijene znojne žlezde, pa je ključno da nikako ne budu na suncu, a spas traže u blatu, što bi im svakako trebalo omogućiti.
Opšte smernice za stočare
– Prilikom izgradnje štala obratiti posebnu pažnju na kvalitetnu proizvodnju prirodne ventilacije.
– Osigurati životinjama adekvatne količine pitke i sveže vode.
– Zaštitite životinje od direktnog uticaja sunčeve svetlosti izgradnjom krošnji ili sadnjom drveća.
– Povećati unos energije u kravu obrokom za povećanje smanjenog energetskog deficita koji uzrokuje smanjena potrošnja hrane.
– Hranite krave u hladnije doba dana (kasno uveče ili rano ujutru), vodite računa da staru hranu koja se lako kvari ni životinje ne žele da jedu.
– Vodite računa o tome da štala nije prenaseljena životinjama.
– Održavajte higijenu štale, redovno menjajte prostirke i dezinfikujte objekat kako bi se smanjio broj muva i komaraca.
– Postavljanje dodatne ventilacije unutar objekta (specijalni ventilatori), korišćenjem sistema za hlađenje hladnom vodom.
– Redovno praćenje temperature i vlažnosti vazduha kako bi se reagovalo na vreme.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.