ZA OVAKAV OBROK KOMŠIJE MORAJU DA ODVOJE MALO BOGATSTVO Cena svinjetine otišla u nebesa, proizvođači zadovoljno trljaju ruke, uzrok tome svima poznat
Zbog prekomernog uvoza svinjskog mesa godinama unazad, a koji je sada obustavljen zbog dešavanja u Ukrajini, stočari Srpske došli su u situaciju da ne mogu da podmire domaće tržište sa svinjskim mesom.
Manjak svinja na tržištu doveo je do tog da građani već tri sedmice pred Vaskrs i slave Đurđevdan i Markovdan pokušavaju na sve načine da rezervišu pečenice.
Telefoni uzgajivača ne prestaju da zvone, a prasića je veoma malo na tržištu, kaže Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.
– Cena žive vage svinjskog mesa sada je sedam maraka, a do Vaskrsa biće sigurno 10 KM (600 dinara) i više. U mesarama je svinjetina sada između osam i deset KM za kilogram i duplo je skuplja nego lane, sa tendencijom daljeg rasta – kaže Maljčić za Novosti.
On ističe da su domaći stočari godinama ukazivali da se mora prestati sa prekomernim uvozom svinjetine, a jačati domaća proizvodnja, ali nije bilo sluha na nivou BiH.
– Ljudi iz čitave Srpske zovu danima i traže pečenice, ali im ne možemo pomoći, jer nemamo toliki fond prasića – kaže Maljčić.
Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da cenu svinjetine diktira više razloga.
– Prasića nema dovoljno što je posledica sistemskog uništavanja domaće proizvodnje i prekomernog uvoza – kaže Marinković.
NEMINOVNA POSKUPLJENJA MESA
Do poskupljenja u ovoj oblasti je moralo doći, jer se godinama uništava domaća proizvodnja, a trenutno se i zemlje Evrope suočavaju sa manjkom stočnog fonda. Takođe, i zemlje regiona koje imaju veću proizvodnju redukovale su izvoz, pa je i to jedan od razloga za povećanje cena na tržištu, kaže Stojan Marinković.