VOĆARI U STRAHU Pala cena višanja, a berba još nije ni završena
Borislav Gajić se u selu Božurnja kod Topole već dve decenije bavi proizvodnjom voća na pet hektara. U Šumadiji je trenutno aktuelna berba višanja koja se nalazi u završnoj fazi. Sam Borislav zadovoljan je prinosom i kvalitetom roda, međutim otkupna cena je niska u odnosu na troškove proizvodnje.
– Rodilo je dosta dobro ove godine, međutim cene su takve da se ne isplati više ni brati je cena 60 dinara, a sada je spala i na 55, druga klasa je 35 dinara. Deo višanja nismo obrali i nećemo je ni brati jer je niko ni ne traži Mašinska berba iznosi 22 dinara, a 25 je cena da ti radnici beru ali ni radnika nema, tako da mora sve mašinski.
Pored višanja Borislav ima u voćnjacima šljive, kajsije, jabuke i kruške. Rod dobro napreduje ove godine pa se voćari iz Topole nadaju da će cena preostalog voća izvući sezonu.
– Za sada je sve dobro, vremenski uslovi su takođe odgovarali, grad nas je zaobišao, a inače prethodne tri godine smo bili pod gradom, tako da očekujemo dobar i kvalitetan rod, samo naravno treba da vidimo i kakva će cena biti. Prošle godine je cena šljive bila 42 dinara, brali smo je za sušenje. Sve se promenilo ove godine tako da cena šljive bi trebalo da ide na gore. Prošlogodišnja cena od 42 dinara je bila dobra, međutim to je sada sve za ovih godinu dana promenjeno. Ulaganja moraju da prate cenu i šljivu moraju da beru radnici, nadnica se kreće od 3.000 do 3.500 dinara, naravno treba sve to obezbediti, dovesti i odvesti ljude.
Kada je tržište u pitanju voće iz Šumadije odlazi u različite delove Evrope i sveta. U Topoli se izvoz voća oslanjao i na
– Naši izvoznici su uspeli da zadrže veći deo čak i tržišta Ruske Federacije, kamioni sa voćem iz Srbije putuju i dalje za Rusiju, to su obilazne rute, naravno troškovi su veći, a samim tim povećava se i cena tog voća za krajnjeg kupca. Imamo situaciju da se voće izvozi i u druge evropske zemlje, pre svega u države Evropske Unije, a polako počinju da se osvajaju i neka nova tržišta zemalja takozvanog trećeg sveta – kaže Danko Petrović, stručnjak za voćarstvo.
Sledeća na branje stiže kajsija. Pojedini voćari u Šumadiji su već krenuli sa njenom berbom a trenutna cena se kreće oko 150 dinara po kilogramu.