VOĆARI U KIKINDI OČEKUJU DOBRU GODINU Zima je bila pogodna za sve voćne vrste
Kikindski voćari očekuju veoma dobru godinu, s obzirom na to da su vremenske prilike ove sezone pogodovale svim voćnim vrstama. Ukoliko se hladno vreme nastavi i u narednom periodu, poljoprivrednicima će na plantažama ponovo roditi kajsije i breskve, što nije bio slučaj prethodnih sezona.
Vremenske prilike tokom zimskih dana veoma su pogodovale svim voćnim vrstama na području severnog Banata, a ako se hladno vreme zadrži i u narednom periodu, kikindski voćari mogu da očekuju odličan rod kajsije, nektarina i bresaka, posle dve potpuno desetkovane sezone. Zima je bila hladna i snežna, zalihe vlage u zemljištu su na odgovarajućem nivou, tako da je sada veoma važno da ne dođe do naglog otopljenja, s obzirom na to da je voće u fazi mirovanja.
– Nepun hektar kajsija imam, mali sam proizvođač, ali se trudim da što profesionalnije uradim posao jer kada imamo puno posla, ne možemo da dovedemo do savršenstva, tako da imam manju plantažu. Kajsije su u osmoj godini, očekujemo ove godine da rod bude dobar. Nema je na tržištu i samim tim planiram da se bavim preradom kajsije i da pravim džemove i pekmeze, svake godine je problem sirovina koja je u deficitu – kaže Stefan Paskov, voćar iz Kikinde.
Prema sadašnjoj situaciji u voćnjacima, voćari mogu da budu zadovoljni, nadajući se da će vegetacija početi što kasnije, po mogućnosti u aprilu, ali to sve zavisi od vremenskih prilika u narednom periodu.
– Ovo je period kada je voće i prinudnoj fazi mirovanja, početak je marta i ono na svaki skok temperature će odreagovati na kretanje vegetacije pogotovo koštičavo voće koje prvo cveta, kasnije lista što se održava na izmrzavanja i prinos. Ta neka temperaturna kolebanja sa 15 stepeni od prošle nedelje, nisu naškodila, ali važno da što duže ostane hladno vreme pa onda cvetanje da bude u aprilu, što je mnogo bolje nego da se ono odvija u martu – napominje Jelena Kljajić, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.
U toku je rezidba voća, uslovi za taj veoma važan posao u ovom periodu godine su dobri, tako da voćari koriste vreme kako bi završili aktuelne poslove na plantažama.
– Početkom decembra smo započeli da radimo rezidbu po plantažama. Što se tiče rezidbe, uslovi su idealni, voćka miruje, sve do samog početka vegetacije, rodni potencijal obećava, tako da ćemo videti na kraju da li će prolećni mrazevi učiniti svoje i nadam se da neće u velikoj meri prorediti voće – dodaje Paskov.
– Ovo su sada optimalni rokovi da se završi rezidba, koštičavo voće može da se malo kasnije uradi, pošto je osetljivije na niske temperature, vinogradari u martu kasnije ulaze u vinograde da režu, tako da ko god nije uradio, da požuri i da završi rezidbu – podseća Jelena Kljajić.
Na području Kikinde, u poslednjih nekoliko godina, rod koštičavog voća redovno je desetkovan usled izmrzavanja, ali je uprkos tome, povećan broj plantaža pod kajsijom i breskvom kojim kikindski voćari očigledno ostaju verni.