SRPSKO STOČARSTVO U DOBA KRIZE Cene skaču, proizvodnja svinja blizu minimuma – jedino ovaca ima, a i cena je podnošljiva
Situacija u srpskom stočarstvu je izuzetno teška. Ovim rečima bi, ukratko, moglo da se opiše sve što proizvođače, koji u veoma izazovnim vremenima pokušavaju da proizvedu meso za srpske trpeze. I stočarima ništa ne vredi što cena mesa uporno raste.
Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, prema najsvežijim podacima, cene „žive vage” su veće i imaju velike raspone.
– Podaci iz poslednje nedelje maja govore da je cena živih životinja bila sledeća: telad su se prodavala od 400 do 590 dinara po kilograma, cena jagnjadi je bila od 300 do 380 dinara, a prasad od 300 do 450 dinara po kilogramu – kaže za Bizportal.rs Budimović.
Nestašice, za sada, nema
Dodatni problem, što se kupaca tiče, upravo su pomenute cene takozvane „žive vage” – rasponi cena su veliki, pa je samim tim i cena finalnog proizvoda varira, kaže naš sagovornik. I tu se stvara neka vrsta začaranog kruga – a stočari su ti koji su na gubitku, jer je cena inputa velika i odnosu na konačnu cenu živih životinja.
Sve to utiče na rast cena, kojom su najviše, logično, pogođeni potrošači. Proizvođačima poskupljenja apsolutno ništa ne znače – korist je ravna nuli. Jer, skakanje cena u maloprodaji njima ne može povećati zaradu.
Naš sagovornik ipak napominje da postoji i svetla strana prilično mračne situacije. Nestašice mesa, kako kaže, za sada nema. Takođe, nema ni nekog velikog rasta u proizvodnji, ali ona funkcioniše. Proizvodimo dovoljno za sopstvene potrebe.
– Ovčarstvo jedino beleži porast broja grla, cena jagnjadi je povoljna i velika je potražnja na tržištu – objašnjava Budimović.
Sa druge strane, to ne znači da je sve idealno, naprotiv. Jer, naročito u proizvodnji svinja, situacija u stočarstvu jeste, ukupno gledano, veoma teška.
Uvoznici diktiraju tržište
– Proizvodnja svinja preti da bude svedena na minimum, zbog svoje nerentabilnosti i velikog uvoza gotovih proizvoda. Siguno je veliki negativan uticaj imala i korona poslednje dve i po godine, a sadašnja kriza izazvana ratom u Ukrajini, poskupljenje energenata, mineralnih đubriva, zaštitnih preparata… – nabraja Budimović.
To utiče i na kompletnu mesnu industriju, koja ima problema u nabavci sirovine – živih svinja, a jak pritisak stiže od trgovačkih kompanija, koja ima veliki uticaj na uvoz gotovih mesnih proizvoda.
Izazova je, dakle, mnogo, problema će verovatno tek biti, a brojke govore sledeće: stočni fond Srbije poseduje 880.000 goveda, 2,9 miliona svinja, 1,6 miliona ovaca i 18 miliona komada živine.
– Pad broja grla je naročito zabeležen u govedarstvu i svinjarstvu, dok je porast broja grla kod ovaca – zaključuje Budimović.