STIŽE VOĆE IZ LABORATORIJE Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo
Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili koštice narandže.
Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.
– Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva – rekao je dr. Ben Šon, vodeći naučnik za program istraživanja biljaka i hrane koje podstiče vlada.
Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.
– Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja – ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.
Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja, prenosi portal Kliks.
– Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i decenijama – rekao je Rašidinejad.
Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da isprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.
Aha, moraćemo da prihvatimo sintetičko voće šatro zbog čuvanja okoline a u stvari da zgrnu pare veliki prehrambeni proizvođači. Neka mi neko objasni kako proizvodnja voća, sa stabla i žbunova koji imaju zelene listove, vrše fotosintezu, troše ugljendioksid, kako loše utiče na okolinu? Mnoge voćke su i zimzelene tj.troše ugljendioksid prave kiseonik tokom cele godine. Zar time ne prečišćavanju vazduh? Prečišćavaju ali tu nema profita za neke prehrambene gigante. Ubediće nas medijskim pritiskom da je savremenije, čistije itd jesti sintetičko voće kao što su danas ubedili ljude da je koka kola,zašećerena vodica, prijatnija, zabavnija za piće pa i zdravija nego sok od pomorandže ili breskve. Nas matore, koji smo iz srednje škole izišli sa znanjem šta je fotosinteza, šta su vitamini , šećeri, minerali -neće ubediti ali mlade, koji ne stiču opšte znanje u srednjim školama će lako. ubediti.