NIJE SAMO PROBLEM U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI I Srbiji nedostaju radnici, traži se konobar i kuvar više
Otkako su krenule pripreme za predsezonu u letovalištima, kako na hrvatskom, tako i crnogorskom primorju, pojavio se problem koji, po svemu sudeći, i dalje rešavaju. Manjak radne snage primetan je u svim turističkim delovima ovih zemalja, što je dovelo do zapošljavanja stranaca. Ne samo ljudi iz susednih zemalja, nego i iz dalekih, afričkih, azijskih zemalja, čak i iz Južne Amerike.
Kako mediji navode, Crnoj Gori već sada nedostaje više od 5.000 radnika kako bi početak sezone dočekali spremni, dok hrvatski poslodavci zapošljavaju sve više, uglavnom, mladih ljudi iz Srbije, koji bi za jednu sezonu zaradili neki dinar (evro) više.
Iako Srbija nema izlaz na more, leto jeste period kada imamo najviše turističkih poseta. Kako Beograd, tako i veći gradovi u Srbiji imaju niz hotela, restorana i kafića, ali da li će imati ko te strance i da usluži?
Da je situacija vrlo slična kao u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, istakao je Aleksandar Seničić, predsednik Yute, za Bizportal.
– U Srbiji postoji problem sa radnom snagom kao u Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Kada je reč o turističkim agencijama, i hotelima, s obzirom na relativno niske plate, dosta njih je napustilo ove poslove. Veliki udarac nastao je u doba korone, kada su ljudi ostajali bez posla, kada ugostiteljski objekti nisu radilli, kada nije bilo nikakvog prometa – kaže on.
Prema rečima Seničića, pandemija je bila period, koji se pokazao kao neka vrsta „okidača“, kada su ugostitelji napuštali poslove, u kojima tada i nije bilo neke zarade.
– Mnogo ljudi napustilo je ovu delatnost tokom i posle pandemije koronavirusa. Procenjeno je da je više od 60 odsto radnika napustilo turizam i ugostiteljstvo, odnosno da se prebacilo na neke druge poslove. I prošle godine je bio problem sa manjkom kvalitetne radne snage. Oni koji su godinama radili dobro svoj posao su ga napustili, a za takve radnike se ispostavilo da je nemoguće pronaći adekvatnu zamenu – objasnio je predsednik Yute.
Vlasnici ugosteljskih objekata su u međuvremenu podigli plate, standard je porastao, ali izgleda da ni to nije dovoljno da se popune svi kapaciteti kvalitetnom radnom snagom.
– Iako su plate u ovom sektoru značajno porasle u odnosu na period pandemije i nekih ranijih godina, to nažalost nije dovelo do velikog zapošljavanja novih kadrova. Defitivno je da se ljudi koji jednom napuste turizam i ugosteljstvo teško, skoro nikako, ne vraćaju nazad na taj posao – ističe Aleksandar Seničić.
U poređenju sa Crnom Gorom, Hrvati muče veću muku zbog manjka radne snage. Krajem aprila u hrvatskim medijima pojavio se podatak da će više od 60.000 radnih mesta ostati prazno, i da je zbog toga neophodno da se angažuju svi oni koji žele da rade, nebitno kog su porekla. Takav poziv prihvatilo je dosta mladih ljudi iz Srbije, pa su već početkom aprila otišli na hrvatsko primorje da odrade sezonski posao.
Kako je Seničić objasnio, postoji samo jedan način kako da se ugostitelji i radna snaga sačuvaju, odnosno da se zadrže u zemlji, kako bi se ubudeće izbegao nedostatak radne snage.
– Kada je reč o ugostiteljima i hotelijerima, postoji problem što okolne zemlje, i ne samo Hrvatska i Crna Gora, već Slovenija i ostale zemlje nude i do tri puta veću platu za konobare, kuvare, sobarice, pa čak i za priučenu radnu snagu. Ono što mi moramo da uradimo jeste da se reši povećanje plata u ovom sektoru, kao i povećanje standarda života svih onih koji obavljaju poslove u ovoj delatnosti kako bi se u narednim godinama izbegao problem nedostatka radnika – zaključuje Seničić.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici