IZBEGNITE VODOINSTALATERE I RADOVE Navika u kuhinji posle kuvanja može mnogo da vas košta
Verovatno ste bar jednom naišli na novinsku priču ili novinski članak koji upozorava na ogromne akumulacije okamenjenog otpada koje nekontrolisano raste u kanalizaciji mnogih gradova širom sveta.
Ovaj neobičan fenomen savremenog društva na engleskom se zove „fatberg“, a naziv označava okamenjenu masu otpadnih materija koja je nastala u kanalizacionom sistemu kombinacijom nerazgradivih čvrstih materija, poput vlažnih maramica, i naslaga masti i ulja. Nekoliko istaknutih primera otkriveno je 2010-ih u Velikoj Britaniji, a složenica fatberg, izvedena od engleskih reči za fat (mast) i iceberg (iceberg), ubrzo je ušla u engleski jezik.
Blok okamenjene masti dug 64 metra
Takve masivne akumulacije su veoma skupe za uklanjanje i njihov izgled je podstakao brojne kampanje podizanja svesti javnosti o vrstama otpada koji nikada ne bi trebalo da završe u odvodu. Blok stvrdnute masti, ulja i vlažnih maramica dug šest autobusa otkriven je u kanalizaciji na samo nekoliko metara od mora u popularnom engleskom primorskom letovalištu Devon, a radnicima je trebalo osam nedelja da iseku i uklone 64 metra dugačku fatberg.
Nauka se još nije dovoljno pozabavila ovim fenomenom, ali radna teorija je da masti za kuvanje u kanalizacionom sistemu prolaze kroz proces koji se zove saponifikacija, što u osnovi znači da slobodne masne kiseline u kanalizaciji reaguju sa alkalnim solima da bi proizvele čvrstu supstancu koja biti sapun.
Skup poziv vodoinstalateru
Naravno, ovo je problem u celom gradu i možda mislite da malo ulja koje ste sipali u sudoperu teško da bi napravilo razliku u poređenju sa otpadom iz komercijalnih kuhinja i industrijskih proizvođača. Međutim, mast preostala od kuvanja takođe može pokvariti vaše odvode i potencijalno stvoriti začepljenja koja se mogu popraviti samo skupim pozivom vodoinstalateru.
Kako sačuvati ulje za ponovnu upotrebu
Veliki deo masti koju koristimo za kuvanje svakako se može koristiti više puta. Pri tome morate uzeti u obzir dve stvari, koliko se ulje zagrejalo tokom kuvanja i da li planirate da ga ponovo upotrebite. Pregrevanje ulja je najsigurniji način da ga učinite nepodesnim za dalju upotrebu. Ako ste koristili ulje za prženje nečega na jakoj vatri, najbolje je da ga bacite, ali ako ste ga koristili za sotiranje luka, sačuvajte ga i upotrebite ponovo.
Kako odložiti ulje i mast za kuvanje
Ako želite da odložite iskorišćenu masnoću od kuvanja, najbolji način da to uradite je da sipate mast u posudu koja se može zatvoriti. Iskorišćeno ulje je dobro čuvati u praznoj boci za ulje.
- Tagovi
- bacanje ulja
- kuvanje
- Ulje